Norveç’te Bir Yazlık Ev, Lundhagem Sandefjord, Norveç. Fotoğraf: Kim Müller
Fotoğraf: Kim Müller

PEYZAJIYLA BÜTÜNLEŞEN EVLER

GAMZE YEŞİLDAĞ

Kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirdikçe, doğa ile kurulan her ilişki daha anlamlı hale geliyor.

Doğaya yaklaşmak için özellikle kent hayatında evden olabildiğince uzaklaşmak gerekirken biraz da bulunduğu doğal ortamın hissini çok iyi yorumlamış ve bunu iç mekana da yansıtabilmiş konut projelerinden birkaçına göz atalım.

Projeler:

Norveç’te Bir Yazlık Ev – Lund Hagem Sandefjord, Norveç

Kendisini çevreleyen kayalıkların yükseklik farkını çatı ve merdivene dönüştüren bu evde, peyzajın hareketleri mekanın içinde de devam ediyor. 30 m2büyüklüğündeki mekanda kayaların çevrelediği küçük bir bahçenin yanında farklı yüksekliklerde bulunan yaşam alanı, yatak odası ve manzaraya hakim bir de banyo var.

Truffle Ev – Ensamble Studio  Laxe, İspanya

Hep oradaymış da sonradan bir eve dönüşmüş bir kaya gibi görünen küçük bir mekandan ibaret olan proje için Ensamble Studio, bir çukur kazarak ortasında toprak bir alan bırakmış. Bırakılan boşluğun saman balyalarıyla doldurulması ve kullanılan kütle betonu ile hacim ortaya çıkmış. Yaratıcı ekibe göre toprak ve havanın birbirini oluşturmak için karakter değiştirdiği proje aslında mimarlık değil, yapay bir kaya oluşturmak.

Dağ Köyündeki Yeni Ev – Studio Deschenaux Follonier  Lù Chatarme, İsviçre

Bulunduğu alanın doğasıyla, köyün kendisiyle ve orada yaşayan çiftçiyle iletişim halinde olması amaçlanan projede en önemli nokta bir dağ kulübesinin karakterini, potansiyelini ve konforunu taşıyan yeni bir mekan yaratmak. Etrafındaki dili koruyarak beton ve ahşabın kullanıldığı projede, bulunduğu doğal alana ve bitişiğindeki komşu köy evlerine saygı gösterirken yeni olmanın imkanlarını hacimde ve boşluklarında son derece iyi kullanan bir ev görüyoruz.

Yazarın Çalışma Odası – Matt Gibson Architecture + Design Elsternwick, Avustralya

Bahçenin içinde yer almak yerine bulunduğu bahçenin yaşayan bir parçası haline gelen oda, o kadar iyi kamufle edilmiş ki bahçede mimari bir külte olduğunu anlamak zor. İçi tamamen ahşap kaplı 10 m2’lik bu küçücük mekana hem sokaktan hem de bulunduğu bahçenin içinden girilebiliyor.

Ağaç Ev – Pablo Luna Studio Ubud, Endonezya

Bali’de bir butik otelin parçası olan proje 14cm kalınlığında 8 metrelik bambu sütunların üzerine konumlandırılmış ve tüm yüzeyler de tamamen bambu. Kullanılan dairesel biçim ve çatı iskeleti ile hacim bölücü duvarlara ihtiyaç duymadan tek parça algılanırken proje için özel olarak tasarlanan bambu yatak da iç mekanın en önemli ögesi.

Kum Ev –  studio MK27 Bahia, Brezilya

Oda demek istemeyeceğimiz kadar açık ve ağaçların içindeki beş hacimden oluşan proje bulunduğu sahilde adeta saklanmış gibi. Tüm zemini örten bir pergolanın tavan işlevi gördüğü evde bu üst yüzey aynı zamanda birkaç ağacın uzamasına izin verecek şekilde boşluklara sahip. Projeye dahil olan eğrisel biçimli havuzun da eve değil kıyıya yakın yerleştirilmesi yine evin çevresiyle kurduğu iletişimi güçlendiren bir özelliği.

Jaluzi Ev – Limdim House Studio Hue, Vietnam

Göz atacağımız son proje aslında uyum gösterebileceği doğal bir peyzajın içinde yer almıyor. Vietnam’ın en çok yağmur alan bölgesinde yer alan konutta yapılmak istenen dezavantaj olarak görülebilecek bu durumdan faydalanarak, farklı ebat ve biçimlerde yeşil mekanlar üretmek. Bunun için de ön cephedeki bulunan yeşil terasların yanında arka cephede de düşey bir bahçe bulunuyor. Yine arka cephede kullanılan boşluklu tuğlalar ise hem mekanın her noktadan hava almasını sağlıyor hem de yazın artan sıcaklarına karşı gölgeli ve açık bir yüzey yaratıyor.

Kapak fotoğrafı: Quang Dam


ÖNERİLEN