Norveç’te Bir Yazlık Ev, Lundhagem Sandefjord, Norveç. Fotoğraf: Kim Müller
Imagery via Kim Müller

HOUSES INTEGRATING WITH THEIR LANDSCAPES

GAMZE YESILDAG

As you spend more time indoors, every interaction with nature becomes more meaningful.

It’s necessary to get away from home as much as possible to get closer to nature, especially in city life. Let’s take a look at some of the housing projects that have interpreted the feeling of the natural environment very well and reflected this to the interior.

Projects:

A Summer House in Norway – Lund Hagem (Sandefjord, Norway)

In this house, which transforms the height difference of the surrounding rocks into the roof and stairs, the movements of the landscape continue inside the space. In the 30 m2 space, besides a small garden surrounded by rocks, there is a living area at different heights, a bedroom, and a bathroom with a view.

Truffle House – Ensamble Studio (Laxe, Spain)

Ensamble Studio left an earthen area in the middle of the project by digging a hole for the project, which consists of a small space that looks like a rock that has been turned into a house. The volume emerged with the filling of the space left with straw bales and the mass concrete used. According to the creative team, the project, in which the soil and air change characters to create each other, is not architecture, but an artificial rock.

The New House on the Mountain Village – Studio Deschenaux Follonier  (Lù Chatarme, Switzerland)

The most important point in the project, which aims to be in contact with the nature of the area, is to create a new space that carries the character, potential, and comfort of a mountain hut with the village itself and the farmers living there. In the project where concrete and wood are used while preserving the language around it, we see a house that uses the possibilities of being new extremely well in its volume and spaces while respecting the natural area and neighbouring village houses.

Writer’s Study Room – Matt Gibson Architecture + Design (Elsternwick, Australia)

The room, which became a living part of the garden instead of being in it, is so well camouflaged that it is difficult to understand that there is an architectural mass in the garden. This tiny space of 10 m2, completely covered with wood, can be entered both from the street and from the garden.

TreeHouse – Pablo Luna Studio (Ubud, Indonesia)

The project, which is part of a boutique hotel in Bali, is positioned on 14cm thick 8-meter bamboo columns and all surfaces are complete bamboo. With the circular shape and roof structure used, a single piece is perceived without the need for volume divider walls, while the bamboo bed specially designed for the project is the most important element of the interior.

Sand House – studio MK27 (Bahia, Brasilia)

The project consists of five volumes in the trees and it seems to be hidden on the beach. It is so open to the point that we do not want to call it a room. In the house where a pergola covering the entire floor functions as a ceiling, this upper surface also has spaces to allow a few trees to grow. The fact that the curvilinear pool included in the project is located close to the shore, not to the house, is another feature that strengthens the communication it establishes with the environment of the house.

Jalousie House – Limdim House Studio (Hue, Vietnam)

The last project we’ll take a look at is not actually in a natural landscape that it can adapt to. The aim is to create green spaces in different sizes and shapes by taking advantage of this situation, which can be seen as a disadvantage in the residence located in the rainiest region of Vietnam. For this, there is a vertical garden at the back aside from the green terraces on the front facade. Also, the hollow bricks used on the back facade allow the space to breathe from every point and create a shady and open surface against the increasing temperatures of summer.

Cover imagery via Quang Dam