KOZA’NIN GENÇ TASARIMCILARI

DENİZ AKKAYA

İHKİB tarafından düzenlenen ve düzenlendiği ilk yıldan beri moda endüstrisine yeni tasarımcılar kazandırma misyonundan taviz vermeyen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, bu yıl Türkiye’de ilk defa dijital olarak düzenlendi.

Bu yıl, 10 finalistin mentorluğunu Şansım Adalı ve Bora Aksu, stil danışmanlığını Oğuz Erel, koreografi ve dijital sunum aşamalarının tümünü Yasin Soy ve ekibi üstlendi. Geleceğin genç tasarımcıları bu iki tasarımcı ile kumaş seçimlerinden, casting ve styling’e kadar tüm defile hazırlık aşamalarında çalışma fırsatı buldular.

Bu akşam sosyal medya platformlarından canlı bağlantılarla gerçekleştirilen ödül töreninde ise genç tasarımcıların dereceleri açıklandı. İşte 28. Koza’nın kazananları; yetenekli genç tasarımcılar!

1.NADİN ALTIPARMAK

ORGANIC NOW

Defilede koleksiyonlarını tanıtan 10 finalist arasından birinci olan genç tasarımcı, koleksiyon ilham kaynağını şöyle anlatıyor; Bu koleksiyonda çıkış noktam kendi jenerasyonum olan Z jenerasyonu oldu. Z jenerasyonunu tanımlamak gerekirse; internet kuşağı olarak da bilinen, teknolojinin hakim olduğu bir çağda dünyaya geldikleri için bilgiye oldukça çabuk ulaşabilen, hızlı yaşayan, hızlı ve analitik düşünebilen, sosyal medyayı oldukça yoğun kullanan bir nesil diyebiliriz. Yaşadığımız bölgede, bahsettiğim bu profil doğaya, kırsal bölgelere aç bir şekilde yetişti. Bu profilin teknolojiyle bu kadar iç içe büyürken aslında doğal olana beslediği ilgiyi düşündüm. Bu kuşağın ‘‘gelecek’’ demek olduğunun bilinciyle, ‘‘teknoloji ve doğal hayat’’ olgularının yakından ilişkili şekilde bir hayat sürdürebileceklerini aktarmak istedim. Koleksiyondaki esin kaynağım; şehirde doğup büyüyen Z jenerasyonuna ait bir profilin kırsal yaşama adaptasyonu oldu.

2.GÜLŞAH AYPAK

KÖKLERİN PEŞİNDE

İkincilik ödülünü kazanan genç tasarımcı koleksiyonunu şöyle anlatıyor; Bana ailemden kadim bir miras kaldı. Can çekişen bir kültür, renkli bir dünya görüşü devraldım. Köklerim Anadolu’nun en benzersiz insan topluluklarından birine uzanıyor. Asırlık izleri Torosların yüksek yaylalarındaki göçmen kuşların hikayesinde bulmak mümkün. Ben İstanbul’da doğmuş bir Yörük kadınıyım. Otantik kültürleri sindiren küresel düzende büyüdüm. Tek tipçi zihin dünyasının panzehrinin de öz hikayelerim olduğunu anladım. Geldiğim yerle olduğum yer arasındaki mesafe de müthiş bir yaratıcı enerji var. Günün sonunda ben de İstanbul’da doğmuş ve hikayesini duyumsayabilen milyonlardan biriyim. Koleksiyonum bir suyun element dizilimine benziyor: H2O. Farklı elementlerin birbiri üzerinde yarattığı büyülü etkiyi koleksiyonumun en kılcal damarlarında bulabilirsiniz. İlham zıtlıkların buluşmasından, mutasyona uğramış bir kültürden kaynaklanıyor.

Yörük motiflerine ait geleneksel yaratım estetiğini, Yörük geleneklerindeki doğaya derin saygıyı ve kadınların eşitlik çizgisinin çok ötesindeki konumunu, modern tasarım bakış açısıyla yeniden hayal ettim.

3.LİDYA ZENGİNEL

lab-grown

Üçüncülük ödülünü kazanan Lidya Zenginel ise, koleksiyonunu şöyle anlatıyor; İnsanlık, öncelerde doğadan etkilenirken Sanayi Devrimi’nden günümüze olan süreçte doğayı etkilemeye başladı. İnsanlığın dünya üzerindeki etkisi üst seviyeye çıktı ve Dünya, geri dönülmesi güç bir sürece girmiş oldu. Bu süreç Antroposen/İnsan Çağı olarak adlandırılıyor.  İnsan Çağı’nda ortaya konan teknolojik gelişmeler ve fosil yakıt kullanımıyla dünyadaki karbondioksit yayılımı artmış ve dünyamız giderek ısınan bir seriye girmiştir. Yaşamını devam ettirmek ve kendini korumak için zarar verdiği canlı türlerini asırlar geçtikçe lüks ve prestij için yok eden insan, erişebildiği tüm doğal kaynakları etkilemiş, tüketmiş ve başkalaştırmıştır. lab-grown insanı, girdiğimiz bu çağdan uzak, bilinçli ve steril “laboratuvardan çıkmışcasına” düzeltilmiş bir ütopyayı hedefliyor. 

“Distopyanın ötesinde bir estetik görme arayışı” Sonbahar-Kış Erkek Giyim Koleksiyonu’nun çıkış noktasını oluşturmuştur. Laboratuvardan çıkma bir estetik ile şekillenen ve steril-soğuk renklerden oluşan koleksiyonda Hazmat Suit formuyla tasarlanan denim tulum, laboratuvar önlüğü detayları taşıyan suni deri gömlek ve denim pantolonlar, ortamın getirdiği “dosyalama, belgeleme” etkilerinin giysi kalıplarına yön verdiği parçalar, laboratuvar soğukluğunu destekleyen metalik giysi aksesuarları ve metal plakadan çanta, küresel ısınmanın getirisi iklim değişikliği nedeniyle tam olarak soğumayan kışlara dikkat çekme amacıyla kullanılan puff kumaşlı ceket ve atkılı eldiven gibi giyim elemanları yer almaktadır.

Yarışmanın birincisine 50.000 TL., ikincisine 25.000 TL. ve üçüncüsüne 15.000 TL. para ödülü verilirken aynı zamanda  Yurt Dışı Eğitim Ödülü Hakkı ve Yabancı Dil Eğitimi hakkı Uluslararası Fuar Ziyareti ve Moda Tasarımcıları Derneği’ne 1 Yıllık Üyelik hakkı, İMA’daki eğitimini tamamlayan 10 tasarımcının koleksiyonu Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul kapsamında “New Gen” defilesiyle sektöre ve basına tanıtılacak.

Kazanan genç tasarımcıları kutluyor, gelecek koleksiyonlarını görmek için sabırsızlanıyoruz!


ÖNERİLEN